Amming og kosthold

Amming og kosthold er et tema mange gravide og ammende er opptatt av. Det finnes mye informasjon der ute om kosthold under ammingen, og det er mange meninger om hva man burde og ikke burde få i seg. At det er mye informasjon om er egentlig bare bra. Men det kan også virke litt overveldende. En grei regel kan være; spis sakte, sunt og variert, til faste tider og bruk sunn fornuften - vanskeligere er det egentlig ikke. Men litt ekstra nøye bør man dog være under en ammeperiode. Her påvirker ikke kostholdet bare din egen velvære, men også barnet sitt.

Mors kosthold ved amming.

Kroppen er en forunderlig «maskin», den produserer melk etter barnets behov. Man kan ikke skreddersy morsmelkens kvalitet eller innhold, men du kan gi kroppen et ekstra godt utgangspunkt for produksjon av næringsrik morsmelk ved sunt og variert kosthold. Kroppen vil tømme mors lager for næringsstoffer, hvis inntaket er utilstrekkelig. Unn deg en ekstra komfortabel amme bh i ammeperioden. Hos oss finner alle noe de liker. Pink Elise Amme BHNude Ciera Amme BHWhite Jessica Amme BH

Noen anbefalt amme vitaminer.

Noen næringsstoffer reflekteres fra kostholdet ved morsmelken, mens andre næringsstoffer er stabile uansett hva man spiser. Det er viktig å få i seg nok av vannløselige vitaminer og fettsyrer, for å produsere en næringsrik melk. Spesielt vegetarianere er utsatt for nærings og vitaminmangel, hvis de ikke er bevisst på et variert kosthold ved amming.

Næringsstoffer man bør være ekstra nøye med å få i seg er:

Omega-3-fettsyrer fra fet fisk, tran, algeolje eller annet tilskudd. Vitamin D fra fet fisk, tran eller andre D-vitamintilskudd, og matvarer tilsatt ekstra D-vitamin, som for eksempel noen melketyper. Jod fra fisk, melk og meieriprodukter eller fra tilskudd. Jern fra blant annet grovt brød, magert kjøtt, fisk, bønner, linser og erter, eller fra tilskudd i samråd med lege. Vitamin B12 fra melk og meieriprodukter, kjøtt, fisk, fugl og egg eller fra tilskudd. C-vitamin fra frukt, bær og grønnsaker som for eksempel appelsin og appelsinjuice, kiwi, jordbær, kålrot, paprika, blomkål, og brokkoli. C-vitamin til måltidet vil øke jernopptaket.

Vitaminer er veldig viktig for et godt kosthold for deg og barnet under amming. Det anbefales generelt at ammende kvinner følger de vanlige kostholds rådene fra Helsedirektoratet. Som også gjelder for resten av befolkningen. Helsedirektoratets kostråd for ammende kvinner En god amme bh kan gjøre amme hverdagen din litt bedre! Se våre beste anbefalinger.

Kosthold man bør være forsiktig med ved amming.

Cola, te og kaffe forhindrer opptaket av jern. Derfor bør man ta dette mellom måltidene, eller erstatte det med c-vitamindrikk eller fruktte Høyt inntak av koffein, kan gjøre barnet irritabel å skape en mer ustabil søvnrytme. Men man kan drikke en til to kopper om dagen. Alkohol kan man ta i mindre mengder, etter at man har tømt puppen.

Amming – sukker og fett.

Inneholder matvarene mye fett og sukker, gir det lite næringsstoffer. Eksempler på slike matvarer er sjokolade, brus og is. Disse matvarene anbefales ikke utgjøre en stor del av kosthold ved amming. Men sjokolade kan inntas i små mengder, uten at det forårsaker diare, forstoppelse eller kolikk hos babyen.

Reker og annen sjømat.

Skalldyr og fisk viktige kilder til flere næringsstoffer når du ammer. Men fiskelever, skalldyr, noen spesielle fiskearter og viltkjøtt kan inneholde miljøgifter, grunnet forurensning. Noen områder er ekstra forurenset. Her gir Mattilsynet egne kostholdsråd. Gå til: Mammaklær på nett Ammeinnlegg

Tips til variert, sunn og enkel mat når man ammer.

Det er lurt å spise sunn og variert mat når man ammer. Grovt brød, frukt og grønt, magert kjøtt, fisk, melkeprodukter etc. En ammende mor vil alltid produsere fullverdig melk til barnet sitt, nesten uansett hva mor spiser. Kroppen forsyner seg bare av mors lagre og det som er igjen av sunne "ting" går til deg. Så velger du å unngå usunn mat så vil dette gange deg selv først og fremst. Men i en hektisk hverdag så kan det alltids være greit å få noen tips om hva man bør lage som både er sunt og som går kjapt for deg og barnet ditt.

Wook og frosne grønnsaker.

Et godt alternativ til middag kan feks være wook med frosne grønnsaker, her kan du gjerne tilsette kylling, svin, kjøtt, fisk alt ettersom hva du foretrekker. (frosne grønnsaker holder seg lengre enn vanlige grønnsaker og beholder samme næringsinnholdet selv om de har vært frosne) Ovnsbakt fisk med grønnsaker og poteter, burger enten med karbonadedeig (da dette inneholder mindre vann og salt) eller av fisk.

Fet fisk.

Fet fisk er best for ammende da disse inneholder mye av de Omega -3, fettsyrer, vitamin D, selen og jod. Men varier gjerne mellom fet og mager fisk for smakens skyld. Fet fisk: laks, ørret, makrell. Mager fisk: torsk, skrei, steinbit alle de "kjøtt-aktige" fiskene)

Salat, kylling og bønner.

Ferdig poser med salat, kan enten bli en side rett til et stykke rent kjøtt, eller som en deilig salatmiddag hvor du tilsetter kylling eller skinkebiter. Alle typer erter, bønner, linser etc. er stappfulle av proteiner. Disse belgfrukter er et godt alternativ til de som ikke vil ha så mye kjøtt og kan med fordel helt eller delvis erstattes av kjøtt. Ellers unngå smør som blir hardt, da disse har et høyt innhold av mettet fett. Velg heller plante margarin og vegetabilske oljer, disse inneholder umettet fett som er best for helsen din. Flotte sports amme BH - er for aktive dager. Se vårt utvalg.

Går du ned i vekt ved amming?

I ammeperioden har man økt energiforbruk, hvis du full ammer forbruker kroppen din om lag 600 kalorier ekstra pr dag. Derfor er det naturlig at man går noe ned i vekt under ammeperioden. Mange opplever redusert vekt, når man spiser normalt og mosjonerer fast. Bevisst slanking frarådes, fordi det medfører at miljøgifter frigjøres fra fettet i kroppen din og går over i morsmelken. Det er spesielt skadelig for spedbarn og foster.

Enkle kjøreregler for amming og mat.

  1. Spis deg mett, ikke stapp mett. Det er ikke nødvendig å tenke at man MÅ spise for to.
  2. Stabilt blodsukker, la det gå 3-4 timer mellom hvert måltid.
  3. Spis riktig, sørg for å få i deg alle vitaminer, mineraler, jern og jod, klarer du ikke det gjennom maten, ta tilskudd.
  4. Lytt til kroppen, vær glad og aktiv!
Mat og amming går ofte i hverandre, og det er viktig å ta hensyn til først og fremst barnet, men også seg selv. Spiser moren sunt og variert, så vil også barnet få i seg et sunt og variert kosthold. Det er en veldig god balanse, både for babyen og deg. Det er ikke noe fasit for kosthold for ammende, det beste er å bruke sunn fornuft, samt følge retningslinjene til blant annet Helsedirektoratet. Anbefalte artikler: Les også: En god amme bh - gjør ammeperioden litt bedre Gravid bh eller bare amme bh? Trening etter fødsel
Tilbake til bloggen